Mindent a szemnek

Műszereink


VISULENS500 - dioptria mérő

A meglévő és használatban lévő korrekciók meghatározására szolgál. A dioptria mérésén túl a szemüveglencse torzulásait, centrálási hibáit is kimutatja valamint alkalmas az UV szűrés mértékének meghatározására és grafikonos ábrázolására, bár erre én egy külön műszert használok.

iPROFILER Plus - corneatopográf, hullámfrontmérő, kerato-refraktométer

A ZEISS csúcskategóriás műszere, ami valójában három műszert rejt magában.

Egy corneatopográfot, ami letapogatja a szem elülső felszínét és adatokat szolgáltat a könnyfilm és a szaruhártya állapotáról.

Egy másik funkciója a hullámfrontmérés, melynek során infravörös fénynyalábot vetít a retinára majd a visszaverődő és a törőközegekben elakadó fénysugár úthossz különbségéből számítja ki a szem mint összetett optikai rendszer leképezési hibáit.

Valamint elvégzi a már ismert computeres fénytörési méréseket, akár egy hagyományos úgynevezett kerato-refraktométer.

Ez a gép több pupillanyílásnál mintegy 1500 ponton végez méréseket mindössze 60 másodperc alatt, majd készít egy térképet, ami a szem egyedi ujjlenyomatának is tekinthető. Az eltérő pupillaméretnek a szem különböző fényviszonyokhoz való alkalmazkodásánál van jelentősége, mivel vannak olyan leképezési hibák - mint például az amit cylinderes lencsével korrigálunk és elég sok embert érint - amik sötétben, tág pupillánál felerősödnek. Ezen kívül a mért adatok segítségével olyan úgynevezett iScription technológiás századpontos lencsét tudunk készíteni, ami javítja az éjszakai látást, szín- és kontraszt érzékelést.

VISUREF100 - computeres mérés

A hagyományos computerek a szem középső 4mm-es zónáját mérik, ez a műszer kevésbé érzékeny, gyerekeknél pl. inkább ezt használom.

VISUPLAN500 - szemnyomásmérő

A zöldhályog, másnéven glaukóma egy igen alattomos betegség, alig vagy egyáltalán nincs tünete. Korai felderítése csak szűréssel lehetséges. A kezeletlen magas szemnyomás a látótér beszűkülését, végül akár vakságot is okozhat.

Ez a műszer a szem belső nyomását sűrített levegővel méri, vagyis nem érintkezik a szemmel. Nincs szükség érzéstelenítésre. Az azonban el kell mondani, hogy a szemnyomásmérők ezen fajtái csak szűrésre alkalmasak, kiugró érték esetén a pácienst szakorvoshoz irányítjuk.

VISUSCOUT100 - funduskamera

Ez a nagyon tudományos nevű eszköz a szemfenék vizsgálatára szolgál. Ez tulajdonképpen egy olyan fényképezőgép amely képes nagyfelbontású felvételt készíteni a szem belsejéről a pupillán keresztül. Itt nem csak a retina saját megbetegedéseit deríthetjük fel mint a makuladegeneráció vagy a retinaleválás, hanem egyéb belgyógyászati betegségeket is. Hisz a szemfenék az egyetlen olyan hely az emberi szervezetben, ahol az érhálózatot élőben tanulmányozatjuk és következtetni tudunk olyan, a szervezet egészét érintő betegségekre, mint a magasvérnyomás vagy a cukorbetegség.

SL115 - réslámpa-biomikroszkóp

Ha már az élőben való tanulmányozásról esett szó, ez a műszer is egy ilyen eszköz. Szintén a szem egészségét tudjuk vizsgálni, leginkább az elülső szegmenset, a szemhéjaktól a szemlencséig, az esetleges szürkehályog meglétére is figyelemmel. Ezen kívül a kontaktlencse viselők is ezen műszer által kontrollálódnak, vagyis a szem egészségén túl ezzel tudjuk ellenőrizni a kontaktlencse elhelyezkedését, mozgását, állapotát.

VISUSCREEN500 és VISUPHOR500 - a látóélesség szubjektív meghatározása

A korszerű látásvizsgálat során a korrekció meghatározása nem a megszokott próbakeretes módszer szerint történik, hanem egy fejlett látásvizsgáló technológiával, mely érintésmentes, pontos, gyors és sokkal élményszerűbb, mint a hagyományos sokszor szorongást okozó táblaolvasás. Az ehhez használt egyik eszköz a digitális phoropter, mely tartalmazza az összes lencsét, amely korábban a próbakeretbe került, a másik pedig a digitális vízustábla vagy kivetítő, melyen a tesztek a látásproblémáknak megfelelően változtathatóak. A rendszert egy iPad segítségével távolról vezérlem.

Az ellenőrzés során nem csak az éleslátást biztosító dioptriák kerülnek meghatározásra, hanem a kétszemes együttlátás egyensúlyát is megvizsgálom. Az eljárás neve Polateszt, mellyel kiszűrhetőek olyan rejtett hibák, amik gyakran okoznak fejfájást, migrénes panaszokat, fényérzékenységet, térérzékelési problémákat.

VISUFIT1000 - videocentráló

Az utolsó műszer, ami igényli a viselő közreműködését. A szemüveg akkor fogja a legtökéletesebb látást nyújtani, ha pontosan van centrálva, vagyis a lencse optikai zónái megfelelő helyre kerülnek.

Ennek beállításához külön eszközt használok, ami tizedmiliméter pontossággal méri le, hogy hol nézel át a szemüvegen. Ez a módszer 84%-kal pontosabb, mintha kézzel jelölném fel az áttekintési pontot és gyorsabb is.

A műszer a pupilla elhelyezkedésén túl egyéb egyedi paraméterket is bemér, melyek megadásával teljesen személyre szabott, torzításmentes szemüveg készíthető.
Egyéb eszközök


Huvitz CFR-4000 - keretletapogató

Ez az eszköz a szemüvegkert formájának és méretének meghatrozására szolgál. Az általa mért adatok elengedhetetlenül fontosak a tökéletes lencsetervezéshez. A letapogató a szemüvegkereteken mintegy 16000 ponton, nagyfelbontású szkennelést hajt végre teljesen automatikusan, rendkívül gyorsan, 1/100 pontossággal. A műszer közvetlen összeköttetésben van a ZEISS rendelő felületével, így biztosítva az adatok pontos továbbítását.

Plusoptix A16 - binokuláris videorefraktométer

Objektív mérőműszer, mely más elven alapszik, mint a hagyományos computerek.

A készüléket alapvetően gyermekek szűrővizsgálatára tervezték, de az elérő mérési elvnek köszönhetően kiválóan alkalmas fiatal felnőttek rejtett fénytörési hibáinak felderítésére is.

Használata nem teszi szükségessé pupillatágító alkalmazását. Egy lépésben méri a szem fénytörési hibáit, a pupilla átmérőjét, a két szem távolságát és a tekintés irányát.

A többi objektív vizsgálati eszközhöz hasonlóan, a mért eredmények ebben az esetben is csak támpontot adnak a vizsgálat további irányának meghatározásához.

IMEA CFF ADR III - kritikus fúziós frekvenciamérő

Ezt a műszert inkább a szemészeteken használják, optikákban kevésbé elterjedt. Segítségével olyan szemészeti, neurológiai, belgyógyászati betegségek szűrhetőek ki, amelyekben a látópálya, az ingerület vezetése érintett. Leginkább a glaukóma (zöldhályog) gyanújának felmerülésekor használom.

Az eszköz fokozatosan változó ütemű fényjeleket bocsát ki magából, melyeket egy bizonyos ponton már egybeolvadó fényként érzékel a szem. Ennek a kritikus pontnak a frekvenciáját méri a műszer.

A vizsgálat egyszerű, gyors és nemcsak szűrésre, de az esetleg meglévő betegségek nyomon követésére is alkalmas.