Mindent a szemnek

Szolgáltatásaink


LÁTÁSVIZSGÁLAT

Sok ember azért halogatja a szemvizsgálatot, mert úgy érzi magát mint egy vizsgán, pedig ez egy kellemes élmény is lehet. Az általam alkalmazott új eljárás során, a ZEISS szemvizsgálati folyamatot betartva, felszabadultan, jólesően jutunk el a tökéletes látáskorrekcióig, mindezt úgy, hogy közben a legmodernebb digitális kivetítőt használom, mely sokkal precízebb mint a hagyományos olvasótáblák.

A látásvizsgálat teljes folyamata barátságos, közvetlen és személyre szabott, hiszen a különböző tesztek a páciens állapotának és igényeinek megfelelően kerülnek kiválasztásra. Az új módszernek és korszerű technikai háttérnek köszönhetően megszüntethető az a szorongás, amelyet a manuális (és személyes szférán belüli) próbalencsék gyors cserélgetése közben feltett “Így jobb vagy így jobb?” kérdés folyamatos ismételgetése vált ki az emberekben.

POLATESZT

A Polateszt egy olyan szemvizsgálati eljárás, amely az igazán rejtett eltérések kiszűrésére szolgál. Amikor az ezekből fakadó problémák felszínre kerülnek sokan nem is gondolnak arra, hogy a szemben keressék a hibát, vagy ha mégis, akkor egy látásvizsgálattal elintézik a dolgot. “Végigolvastam a táblát, tehát nem a szemem miatt fáj a fejem.”

A Polateszt vizsgálat során azonban kiderülhet, hogy a két szem együtt dolgoztatása, olyan terhet ró a szervezetre, hogy az fejfájást, vagy egyéb panaszokat okoz mint például a fénykerülés vagy a nap végén jelentkező a kettőslátás. “Olyan fáradt vagyok, hogy mindent duplán látok.”

Érdemes elvégezni a vizsgálatot azoknál, akik vezetésnél bizonytalannak érzik a szembejövő járművek távolságának és sebességének megbecsülését. A térben való tájékozódás problémája a parkolásnál is kiütközhet, nem csak nőknél.

A tekintési irányok és távolságok váltogatásának nehézsége is indokolhatja a teszt elvégzését.

Árulkodó jel lehet az is, ha valaki nem látja vagy nem igazán élvezi a 3D mozit.

Amennyiben a vizsgálat során tényleges elérést tapasztalunk, prizmás korrekciót rendelünk, melynek viselése sok esetben megszűnteti a panaszokat.

SZAKTANÁCSADÁS

A digitális kor beköszöntével a nézési szokásaink gyökeresen megváltoztak. A szemet minden eddiginél több sugárzás és fokozott izommunka terheli nap mint nap.

A látással és magával a szemmel foglalkozó gyártók újabb és újabb fejlesztésekkel igyekeznek megfelelni a mai kor vizuális kihívásainak. Ennek eredményeképpen hatalmas mennyiségű termékkombináció áll rendelkezésre, a különböző helyzetekhez kötődő látásigények kielégítésére. Ezek közül a megfelelőt kiválasztani szakember nélkül lehetetlen. Legyen szó bármilyen látással kapcsolatos problémáról, a megoldás csak akkor lesz tökéletes, ha sikerül az igényeket minden részletre kiterjedően felderíteni. Ennek leghatékonyabb ám kétségtelenül időigényes módja a beszélgetés vagy korszerűbb nevén konzultáció, melynek során kitérünk minden apró részletre. Az ezt követő vizsgálat már ezen ismeretek birtokában zajlik, meghatározva ezzel az ellenőrzéshez használt eszközöket és teszteket. Az eredmények ismeretében tableten futó alkalmazások, illetve VR szemüveg segítségével bemutatom a különböző megoldások tulajdonságait, ezzel is megkönnyítve a döntést.

SZEMÉSZETI SZŰRŐVIZSGÁLAT

A látás romlása olyan dolog, ami előbb utóbb megoldást igényel. Az emberek nagy része ezzel a céllal tér be egy optikába, ahol szakképzett szemvizsgáló veszi kezelésbe. Optometristaként elsődleges feladatom a szem fénytörési hibáinak felderítése, bemérése és a megfelelő korrekció felírása. Ezen túl azonban vannak olyan, teljes mértékben érintésmentes vizsgálatok, amelyek elvégzésével számos egyéb, esetleg nem is szemészeti betegség is kiszűrhető.

KONTAKTLENCSE VIZSGÁLAT, BETANÍTÁS

A megfelelő kontaktlencse kiválasztása, illesztése és viselésének ellenőrzése kontaktológus szakember feladata.

A webáruházak megjelenésével ennek jelentősége sajnálatos módon háttérbe szorult. A nem körültekintő viselés és tisztítás, a kontroll hiánya rengeteg gyulladásos szövődményt okozott. Tehát, ahogy csökkent a kontaktlencse specialisták munkája, úgy nőtt a szemorvosoké. Az utóbbi időben ez a tendencia megfordulni látszik, mert újra egyre többen bízzák a feladatot szakemberre.

A kontaktlencse vizsgálat során nem csak a szem és az illesztendő lencse paraméterei kerülnek meghatározásra, hanem ez egyben egy alkalmassági próba is. Nem mindenki alkalmas kontaklencse viselésre, illetve nem mindegy, hogy milyen lencsét viselhet, mikor és meddig.

A tisztítás és a lencse kezelése is rendkívül fontos. Ennek elsajátítására szolgál a betanítás, ami talán egy kicsit katonásan hangzik, de valójában elég oldott hangulatban szokott zajlani.

Az első pár lencse illeszkedését a próbahordás alatt (10-14 nap) többször is szükséges ellenőrizni és ha valami nem teljesen tökéletes, akkor változtatni kell a paramétereken.

A végleges lencse megrendelése után is fontos a kontroll, ami csak pár percet vesz igénybe, viszont így elkerülhetők a -jellemzően túlhordásból és helytelen tisztításból eredő- szövődmények. Érdemes 3 havonta elvégezni. Praktikusan ez pont az az időintervallum, amíg egy adag lencse kitart.

AUTIZMUSBARÁT ÜZLET

Az autizmus egy olyan fejlődési zavar, melynek számtalan megjelenési formája létezik.

Az autizmussal élők sajátságosan látják a világot, ettől olyan különösek. Máshogy dolgozzák fel az őket ért ingereket és sok mindent tőlünk eltérően értelmeznek. Nem jobban és nem is rosszabbul, hanem másként.

Nehézséget okoz nekik a társas viselkedés, mert nem olvasnak az arcokból, nem értik a testbeszédet, az elvont fogalmakat, gyakran szó szerint értelmeznek mindent. Sokszor nehezíti az életüket, hogy érzékszerveik kifinomultabbak, emiatt bántja őket a zaj, a fény, az érintés. El tudod képzelni milyen zűrzavaros lehet nekik ez a világ? Egy kis figyelmességgel azonban sok, számukra stresszt okozó helyzet elkerülhető. Erre törekszem saját üzletemben is.

Gyermekem révén magam is érintett vagyok a témában. Ez nem azt jelenti, hogy értek minden autizmussal élőhöz, de az “eltérő fejlődésű gyermekek” szüleinek problémáit elég jól át tudom érezni. Amennyiben bármilyen speciális igény merül fel, ami technikailag kivitelezhető, azt megpróbálom megoldani és minden tőlem telhetőt megteszek azért, hogy megkönnyítsem a szemüveggel kapcsolatos teendőket. Szeretném elérni azt, hogy a nálam tett látogatás ne egy elviselhetetlen ingerdömping, hanem egy nyugodt, biztonságos és kiszámítható élmény legyen mindenki számára.