• 2120 Dunakeszi, Fő út 24.
  • optometeroptika@gmail.com
  • +3620 286 5999

Kontaktlencse vizsgálat, betanítás

A megfelelő kontaktlencse kiválasztása, illesztése és viselésének ellenőrzése kontaktológus szakember feladata.

A webáruházak megjelenésével ennek jelentősége sajnálatos módon háttérbe szorult. A nem körültekintő viselés és tisztítás, a kontroll hiánya rengeteg gyulladásos szövődményt okozott. Tehát, ahogy csökkent a kontaktlencse specialisták munkája, úgy nőtt a szemorvosoké. Az utóbbi időben ez a tendencia megfordulni látszik, mert újra egyre többen bízzák a feladatot szakemberre.

A kontaktlencse vizsgálat során nem csak a szem és az illesztendő lencse paraméterei kerülnek meghatározásra, hanem ez egyben egy alkalmassági próba is. Nem mindenki alkalmas kontaklencse viselésre, illetve nem mindegy, hogy milyen lencsét viselhet, mikor és meddig.

A tisztítás és a lencse kezelése is rendkívül fontos. Ennek elsajátítására szolgál a betanítás, ami talán egy kicsit katonásan hangzik, de valójában elég oldott hangulatban szokott zajlani.

Az első pár lencse illeszkedését a próbahordás alatt (10-14 nap) többször is szükséges ellenőrizni és ha valami nem teljesen tökéletes, akkor változtatni kell a paramétereken.

A végleges lencse megrendelése után is fontos a kontroll, ami csak pár percet vesz igénybe, viszont így elkerülhetők a -jellemzően túlhordásból és helytelen tisztításból eredő- szövődmények. Érdemes 3 havonta elvégezni. Praktikusan ez pont az az időintervallum, amíg egy adag lencse kitart.